Moment de sinceritate: Carte cu suflet despre suflet

Dupa mai bine de 10 ani de la terminarea liceului, azi, am curaj sa recunosc: nu am citit niciodată Moby Dick sau Winnetou. Nu am citit Adela sau Cartea Nunții. Si mai sunt câteva. Am folosit cărți cu rezumatul lor si de acolo am rezumat si eu cat a trebuit pentru ora de romană. Nu am citit nici Coelho sau Dante. Am citit doar ce mi-a bucurat privirea si inima de la primele rânduri. De la prima fărâma de suflet pe care am găsit-o oftând printre rânduri.

Cartile sunt despre liniste si cunoastere, nu despre trend si obligatie. Avem obligatia sa fim oameni si sa simtim. Atat. Restul este despre alegeri.

Azi am găsit prin biblioteca, undeva, intr-un raft ascuns, o carte. De fapt doua. Volume. Același titlu. O singura inspirație. O minte plina de imaginația si povestea unei copilării idilice si a unor vieți cuprinse de un imprevizibil tragic.

Acum, la miliarde de minute distanță,  de cand am răsfoit prima data cele peste 1000 de pagini, am reușit sa inteleg mai bine rândurile atat de încărcate de emoție. Am înțeles ca atat copilaria cat si întreaga viața de dupa sunt istorii ale unor decizii, ale felului in care vedem tot ce ni se întâmpla.

As putea sa va povestesc toate întâmplările minunate din aceste volume însă nu despre asta este vorba. Oricare dintre ele poate fi despre mine, despre voi.

Nu-mi amintesc detalii multe. Imi amintesc doar cum cuvintele si metaforele din ea m-au răscolit sufletește si cum am plâns la final. Si cum am mai plans de fiecare data cand am recitit finalul.

Cand am vazut-o, dupa atâta vreme, am simțit o aceleași senzații. O caldura in tot corpul, flash-back-uri cu imagini si cuvinte care mi-au bucurat copilaria. O putere magica pe care doar un volum scris cu dragoste de viața si de moarte deopotrivă poate sa o aibă.

Am deschis-o incet si, cu teama am recitit finalul, rutina mea de odinioară. Nimic schimbat.

O carte buna pe care ai regăsit-o dupa ani e ca o iubire veche, care ti-a rămas in suflet, undeva ascuns. Poate nu-ti mai amintești culorile si diminețile in doi in detaliu, dar întotdeauna va putea reînvia in tine felul in care te-a facut sa te simti.

La Medeleni este cartea cu albumul unei lumi care, deși nu mai exista si nu mai poate reveni vreodată, poate fi construită, pentru momente in care vrem sa evadam din plasticul si tehnologicul care ne sufoca fara cale de scăpare.

Reclame

2 gânduri despre “Moment de sinceritate: Carte cu suflet despre suflet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.