50 +1 shades of Grey sau o viziune glamour asupra violentei domestice

Mass-media și mulțimi de femei sunt literalmente lesinate de povestea de dragoste” bolnava din „Fifty Shades of Grey„, dar impactul acestui fenomen cultural asupra societății va servi doar pentru a pune intr-o lumina glamour violența sexuala și abuzul domestic. În timp ce milioane de femei au fantezii cu abuzivul si manipulantul Christian Grey, există multe alte femei care simt pe propria piele ororile unei vieti traite langa un om ca el.
În carte, iar acum in filmul ce a fost recent lansat, Christian folosește manipularea, gelozia, intimidarea și violența pentru a o controla pe naiva Ana. Cei mai multi fani privesc in ansamblu aceasta parte a caracterului sau,  ba chiar o romanteaza  datorită poziției sale puternice, a infatisarii și a costumelor frumoase. In viata reala insa, femeile in situatia Anei va vor spune ca un exterior aparent perfect nu reflecta neaparat o sanatate psihologica, principii sanatoase  ori o moraliate puternica.
mr grey
Un student, unul despre care am auzit în calitatea mea de director executiv al Centrului Național privind exploatarea sexuală, mi-a scris că, Christian doar suferă consecințele propriului abuz, acționând în singurul singurul mod pe care il stie, și rabdatoarea si iubitoarea Ana il ajută să depășească tendințele sale abuzive. Christian este atât de ușor și rapid iertat pentru comportamentul său violent insa iertarea și devotamentul față de un agresor care cauzeaza violenta nu este sexy. Violența este violență iar violenta sexuala este cu atat mai rea.

Desi reactia fireasca ar trebui sa fie categoric impotriva acestei idei, un alb sau negru fara intoarcere,  E.L. James vinde romanul in toate nuantele griului. Mai rau,  peste 100 de milioane de femei il cumpără fiind tradus in peste 50 de limbi.

Realitatea este că, dacă dam la o parte glamour-ul, Fifty Shadeseste doar o minciună senzaționala, care le spune femeilor ca pot și ar trebui să repare oamenii violenți și care le controleaza fiind ascultătoare și devotate, și că, într-un fel, acest lucru este romantic. Nu este o surpriză faptul că Hollywood-ul pariaza milioane de dolari pe faptul ca acum este momentul potrivit pentru a oferi abuzul sexual și violența sexuală împotriva femeilor ca forma de divertisment.

Popularitatea Fifty Shades of Grey” în rândul femeilor trimite, de asemenea barbatilor mesajul ca dominația fara limite este ceea ce doresc femeile. Iar ei, educati de filme porno, știu cum să o facă.

[…]

Violenta domestica nu este subiect de  divertisment sau un basm, cum Hollywood-ul pretinde oferind o alura glamour violentei și abuzului. Societatea plătește un preț atunci când ii învata pe barbati sa provoace femeii durere. Ca rezultat, violența sexuală este în creștere în colegii, familii și pe stradă. Când violența este promovata ca fiind sexy, nu este de mirare acestea sunt consecințele.

[…]

Zori Hawkins este director executiv al Centrului Național privind exploatarea sexuală NY

Textul este o traducere partiala proprie a articolului aparut acum cateva zile pe site-ul foxnews.com. Articolul, prin parerea lui Zori Hawkins critica destul de dur filmul, lucru care nu poate decat sa starneasca dorinta oamenilor de a-l vedea.

Deocamdata nu impartasesc opinia, desi, daca as privi din punctul asta de vedere ar fi scary imaginea promovata de Hollywood. Maine ma voi duce sa vad filmul si revin cu o parere personala. Daca l-ati vazut deja, astept pareri.

Pe maine. 🙂

Anunțuri

Un gând despre “50 +1 shades of Grey sau o viziune glamour asupra violentei domestice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s