Istoria cafelei

Istoria cafelei, veche de mai bine de 1000 de ani, isi are originile in Orientul Mijlociu unde era consumata inca din vremuri indepartate de toate paturile sociale. In secolul IX, la arabi, este inregistrata prima mentiune cu privire la cafea, desi bautura misterioasa cu proprietati stimulatoare fusese mentionata in numeroase legende arabe din vremuri stravechi.

La inceput cafeaua era considerata aliment, nu bautura, capeteniile triburilor africane consumand inainte de lupta, pasta formata din amestecul boabelor crude macinate cu grasime animala. Se considera ca amestecul modelat in forma de bile oferea energie.

Din anul 1000, renumitul medic iranian (persan) Avicenna administreaza cafeaua ca medicament, iar etiopienii sunt cei care obtin un fel de vin din boabele de cafea uscate fermentate in apa. In Peninsula Arabiei se prepara pentru prima data cafeaua ca bautura calda, de aroma boabelor cu origine africana bucurandu-se locuitori ai Asiei precum cei din Yemen si Arabia Saudita.

Treptat se trece la un comert intens al acestor boabe, ajungandu-se la aducerea lor in Europa si mai apoi, cand comertul ia amploare, la cultivarea cafelei in India. In secolul XVII, olandezii, care dominau comertul naval, au introdus cultivarea la scara mare a cafelei in coloniile lor din Indonezia. Ulterior, cafeaua a fost adusa de francezi si in America Latina, unde Brazilia devine cea mai mare producatoare de cafea din lume, titlu pe care il pastreaza si astazi. Acest lucru s-a datorat aparitiei in Asia in secolul  XIX a unei boli rare care afecta plantiile de cafea, decimand grav culturile.

Astazi, cafeaua este in toate colturile lumii, acel ceva fara de care unii nu au vitalitate si nu pot functiona in diminetile incepute prea devreme. Este acel ceva care aduce impreuna oamenii pentru momente petrecute in tihna si relaxare. Desigur ca, pentru o experienta cat mai memorabila cafeaua trebuie sa aibe un gust perfect, care sa incante simturile. Multi uita insa ca nu doar calitatea cafelei consumate ci si calitatea aparatelor care ajuta la prepararea ei, aduc savoarea inconfundabila.

Fie ca folositi cafetiere cu design modern si suport de filtru de cafea detasabil sau un espressor pentru cafea boabe care macina boabele si prepara un espresso formidabil prin apasarea unui singur buton, calitatea electrocasnicelor utilizate este esentiala. Indiferent ca preferati un espresso, caffe latte, cappuccino, cafe creme, espresso macchiato sau un latte macchiato, alegeti cu atentie sporita aparatul necesar prepararii lor.

Eu folosesc doar aparate Philips pentru ca sunt statornica acestui brand inca de cand mi-am luat primele electrocasnice din viata mea: un fier de calcat si un fierbator de ceai. Imi place designul lor care se potriveste oricarei bucatarii, produsele aducand un plus de rafinament si modernitate in spatiul in care sunt destinate sa fie utilizate.

Apropo de rafinament am fost fascinata la vederea acestei bijuterii de preparat cafeaua:

saeco

Ulterior, detaliile tehnice care fac din espressorul Saeco Xsmall un diamant al produselor de gen, m-au uimit: curatare automata a circuitului de cafea cu apa la pornirea sau la oprirea aparatului, rasnite de cafea 100% ceramice, boilerul permanent pregatit gratie tehnologiei de încalzire rapida, granulatie de macinare in 5 setari pentru diferite arome de cafea. Cum spuneam … Philips.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s