Despre alegeri bune

Alegeri, alegeri, alegeri. Zilnic le facem. Ele sunt pasii mici catre ceva mare care se va cladi in timp. Adunate, ele duc la ceea ce inseamna existenta noastra si viitorul nostru si al celor dragi. Alegem unde sa locuim, locul de munca, ne alegem prietenii adevarati, serviciul de telefonie sau internet, brand-ul de haine preferat.

Ce ma bucura este ca in ultima vreme romanii sunt din ce in ce mai preocupati de ce mananca. Verifica etichetele, ambalajul, nu iarta greselile comerciantilor, preturile eronate, produsele expirate sau neetichetate corespunzator. Totul pentru ca am devenit selectivi si pentru ca ne pasa de tara in care ne aflam, ne pasa de ce ne ofera, dar mai presus de toate de ce putem noi sa-i oferim. Si cel mai important lucru pe care il putem oferi este responsabilitatea, iar aceasta vine odata cu aflarea informatiilor care ne privesc. Populatia Romaniei este in curs de formare in ceea ce priveste insusirea notiunii de siguranta alimentelor, a termenului de aditiv alimentar, deseori considerat un element nociv din compozitia produselor destinate consumului.

Mult renegatul si napastuitul E, reprezinta insa, un element esential pentru continutul unor alimente. Fie ca potenteaza aroma, mentin fragezimea sau volumul ori textura fina, E-urile pot fi si benefice. Inainte de a fi introduse cu scopul imbunatatirii calitatii, intr-un anumit produs, ele sunt testate luni si chiar ani de zile.

In urma calculelor obtinute se naste conceptul numit Consumul Zilnic Admis.

Indicatorul, recunscut modial inclusiv de OMS, reprezinta cantitatea estimata dintr-un aditiv alimentar, exprimata in raport cu greutatea corporala, care poate fi consumata zilnic, pe parcursul intregii vieti, fara riscuri pentru sanatate.

romalimenta

Pentru curozitate, dar mai ales pentru informare, voi enumera cativa dintre cei mai cunoscuti aditivi, asa cum i-am gasit definiti pe romalimenta.ro, un site util si complet in ceea ce priveste informatii legate de acest subiect atat de ofertant.

In primul rand trebuie facuta mentiunea ca din punct de vederea al siguranţei nu exista diferente între aditivii naturali şi cei sintetici. Fie ca aditivii sunt extrasi din plante sau din tesuturi animale, produsi din microorganisme sau sintetizati intr-un laborator, pentru un toxicolog acestia intra în aceeasi categorie. Toţi sunt substante chimice care pot avea sau nu proprietati toxice.

Conservanţii – previn alterarea alimentelor şi, în acelaşi timp, protejează gustul acestora.

Antioxidanţii sunt substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării.

Acidifianţii,  substanţe care cresc aciditatea alimentelor, imprimându-le un gust acru.

Aromatizanţii sunt substanţe utilizate pentru a da un gust şi/sau un miros specific unui produs alimentar.

Coloranţii sunt substanţe care adaugă sau restabilesc culoarea unui produs alimentar şi sunt obţinute din produse naturale sau din elemente identic naturale, prin extracţie mecanică sau chimică.

Emulsificatorii sunt substanţe care fac posibilă formarea şi menţinerea unui amestec omogen, iar emulsiile sunt definite ca fiind dispersia a două substanţe nemiscibile: emulsiile apă în ulei şi ulei în apă sunt cele mai obişnuite combinaţii utilizate în produsele alimentare.

Îndulcitorii dau un gust dulce, cu sau fără aport de calorii.

*

In ata ordine de idei, am aflat de la stiri zilele acestea ca Romania are cel mai mare TVA din industria carnii din UE. Germania cu 7 procente, Franta cu 5.5 si Italia cu 4 procente nu cumuleaza nici impreuna minunata cifra care ne urmareste buzunarele ca o piaza rea: 24 %. Sa va mai zic ca Marea Britanie ne face de ras cu 0 (zero) % TVA?

In limbajul bunicii consecintele sunt urmatoarele: micii fermieri vor disparea usor usor, descurajati de lipsa de implicare a statului si piedicile puse, cei mari se vor lupta intr-o competitie neloiala, evaziunea fiscala va fi in floare si portofelele cetatenilor vor fi jertfite pe altarul nepasarii si intereselor meschine. Ce trebuie sa mai intelegem ar fi ca scaderea TVA-ului sau eliminarea lui nu atrage dupa sine si scaderea direct proportionala a preturilor.

Tot pe acelasi subiect, am vazut oameni protestand in fata MFP (Ministerul Finantelor Publice), dar, cred eu, fara succes. Cand s-a rezolvat in tara asta ultima data, ceva la initiativa unei maini de oameni? Este nevoie de milioane pentru schimbare. Schimbarea pleaca din noi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s