Externalizarea – calea spre simplitate si succes

Azi am auzit o discutie … interesanta. Incep cu concluzia ei: romanii sunt un popor de oameni la care visele lor de noapte ajung cosmarurile de zi ale altora. Ne place sa fim experti in toate si priceputi la nimic si sa inventam task-uri unii pentru altii doar de dragul de a ne tine ocupati sub pretextul de a ne merita salariul.

Cum ar fi sa fim eficienti? Sa incercam sa rezolvam doar sarcinile la care experienta este mai de apreciat si mai benefica decat dorinta de a iesi in evidenta prin calitati multitasking? Este de inteles ca daca nu incercam un lucru nu avem de unde sa stim daca ne pricepem sa nu, dar totusi, haideti sa facem incercarile in timpul nostru liber ori sa facem cursuri care sa ne califice drept experti pe o anumita nisa, pentru ca sunt oameni pentru care timpul chiar inseamna bani.

Cand spun asta imi vine in minte un termen din ce in ce mai utilizat in cadrul marilor companii si din ce in ce mai cautat de cele la inceput de drum: externalizare. Imaginati-va o companie cu profil industrial, in plina ascensiune, cu mii de angajati, tomuri de proceduri, legislatie stufoasa si in permanenta actualizare, o migrare constanta a fortei de munca, pregatire noi angajati, calculul salariilor in functie de criterii bine stabilite, zeci de departamente si sute de task-uri zilnice.

Cum credeti ca se mentin pe piata companii cu cifre de afaceri de milioane de euro fara sa aiba o abordare eficienta a unor factori esentiali pentru buna lor functionare? Ei bine, raspunsul este acela ca apeleaza la firme care ofera servicii de externalizare a resurselor umane pentru segmentele precum: salarii, managementul timpului sau administrare de personal. Solutia este mai mult decat utila, este fireasca. Este cat se poate de normal ca o astfel de entitate sa se gandeasca la varianta aceasta intrucat  s-a dovedit cresterea randamentului in cadrul departamentelor supuse externalizarii.

Va dau un exemplu care cred ca va lamuri putin si termenul de externalizare, necunoscut pentru unii, dar va clarfica si aplicarea lui: la mine in cartier exista o firma de brokeraj. Are un singur angajat. Zona este buna, asa ca trec suficient de multi potentiali clienti. Fata care este angajata acolo deschide biroul la ora 8.30. Jumatate de ora face curatenie: aspira, sterge geamul, face curat in baie. Programul cu publicul este de la 9. Vin oameni sa incheie polite, se strica imprimanta, se chinuie sa o repare, clientul asteapta, seful care stie sa-i dea de cap imprimantei nu este in oras, apar alti clienti, suna telefonul – e un client care are nevoie de consultanta.

Se face 5, domnisoara nu poate pleca, se aglomereaza. Ajunge acasa dupa 11 ore de munca, din care doar 8 platite, frustrata de propriile nemultumiri si impovarata de ale altora. Cred ca este a 5 sau a 6-a angajata schimbata in ultimul an. Toate astea poate pentru ca seful vrea pe bani putini munca multa sau poate pentru ca nu realizeaza ca exista firme de curatenie care pot trimite zilnic un angajat sa-i faca ordine sau firme care il pot ajuta cu service-ul imprimantei. Daca ar intelege cat de esential este si comfortul psihic al angajatei lui si rolul acestui element in cresterea calitatii serviciilor si produselor oferite, lucrurile ar intra pe fagasul normal. Concluzie: nu conteaza dimensiunea afacerii. Externalizarea se poate aplica la orice nivel.

Sa mai luam un exemplu: salarizarea bugetarilor, cel mai complicat si complex segment de angajati. Am terminat facultatea de Administratie Publica. Am auzit in 3 ani pomenindu-se mii de legi si HG sau OUG. Nu am ramas in minte cu absolut niciuna. Si asta pentru ca am realizat ca nu despre asta este facultatea si ca, in functie de jobul pe care il voi avea voi aprofunda sau nu anumite aspecte. Asa este si cu salarizarea bugetarilor. Bugetarii au un statut special mai ales prin diversitatea domeniilor in care lucreaza si a legislatiei specifice: domeniu medical, domeniu administrativ, politie, armata, invatamant. Au nevoie deci de o atentie sporita, de eficientizarea activitatii, pentru a putea desfasura activitatea care ii consacra: munca in ajutorul cetateanului. Solutie: externalizarea.

Am aflat ca IMM-uri dar si companii sau mari corporatii folosesc acest serviciu. E-Mag, Nuclear Electrica, Vimetco Alro, Universitatea din Bucuresti, Bergenbier, Astra Asigurari, Pizza Hut, sunt doar cateva dintre numele celor mai mari provocari carora le-au facut fata cei de la hrp.ro, in cei peste 2 ani de existenta. Personal, mi se pare mai mult decat admirabil sa aduci in portofoliul tau companii de talia celor de mai sus in atat de putin timp si asta ma duce cu gandul la un singur lucru: oamenii astia chiar stiu ce fac.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s