Prêt-à-porter vs haute couture

Pentru ca … trebuie sa stim!

Termenul de prêt-à-porter sau ready to wear se refera la haine produse in fabrici in marimi sau talii standardizate. Deși termenul este folosit cel mai adesea pentru a face referire la casele de modă care produc linii disponibile în magazine, poate fi aplicat tuturor întreprinderilor care pun în vânzare haine în mod obișnuit.

pret_a_porter_jean_paul_gaultier
Pret-a-porter Jean Paul Gaultier

Conceptul este total opus fata de haute couture. Originea conceptului este asimilata momentului aparitiei industriei modei.

Prêt-à-porter defineste conceptul de fashion aflat la pol opus de haute couture. Prêt-à-porter se refera la hainele care sunt vandute in forma finalizata si in marimi standardizate in magazine. Foarte multe case de moda au renuntat la haute couture, preferand rentabilitatea colectiilor prêt-à-porter. In spatele deciziei stau motive mai mult decat intemeiate. Preturile si manopera necesare pentru o singura piesa haute-couture sunt covarsitoare. Este nevoie de 100-400 de ore pentru a crea o rochie haute-couture, iar preturile se incadreaza undeva intre 25.000$ si 100.000$.

Stilul prêt-à-porter s-a dezvoltat in jurul anilor ’30, iar dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial existau deja creatori italieni care realizau in micile lor ateliere piese vestimentare lucrate manual, iar ulterior in masa, industrial.

Dolce and Gabbana
Dolce and Gabbana

Colectiile prêt-à-porter sunt create in scop comercial. Ele nu sunt ridicate la rang de arta asa cum este cazul celor unicat, exclusiviste si foarte scumpe.

Donna Karan, Burberry, Prada, Gucci, Moschino, Miu Miu, Jil Sander, Christian Dior, Givenchy, Chanel, Calvin Klein, Ralph Lauren, John Galliano, Alexander McQueen sunt doar cativa dintre creatorii binecunoscuti in toata lumea, care creaza si colectii prêt-à-porter.

Acestea din urma sunt prezentate de regula la inceputul fiecarui sezon in cadrul celebrelor evenimente Fashion Week. In capitalele modei – New York, Londra, Milano si Paris – aceste prezentari au loc de doua ori pe an.

Haute Couture este frantuzescul englezescului „High Fashion”, sau pe romaneste moda de inalta clasa. In vreme ce termenul „couture” este folosit in mod generos in lumea modei, Haute Couture este un termen protejat, fiind folosit de doar cateva case de moda, ce indeplinesc cerinte stricte pentru acest privilegiu.

Elie-Saab-Fall-Winter-2012-2013-Haute-Couture-18
I love Elie Saab!

In 1858, Charles Frederic Worth a creat prima casa couture in Paris, pe Rue de la Paix, numarul 7. Conceptul de Haute Couture isi propunea sa ofere spatiu designerilor pentru a-si manifesta creativitatea la potential maxim si a elabora modele originale, care sa faca fata cerintelor unei clientele selecte.

Toate casele de moda Haute Couture trebuie sa faca parte din Camera Sindicala de Haute Couture. De regula sunt in in jur de 16 case de moda pe pretioasa lista, printre care gasim nume ca: Balmain, Chanel, Christian Dior, Christian Lacroix, Emanuel Ungaro, Givenchy, Hanae Mori, Jean Louis Scherrer, Jean-Paul Gaultier, Lecoanet Hamant, Lapidus, Louis Feraud, Paco Rabanne, Thierry Mugler, Torrente, Yves Saint Laurent.

Alte cerinte obligatorii pentru a primi titlul de Haute Couture:

  • Design facut la comanda pentru clienti privati;
  • Sa ai un atelier la Paris, unde sa lucreze cel putin 15 oameni in regim full-time;
  • Sa existe cel putin 20 de persoane implicate in procesul tehnic care sa lucreze in regim full-time in atelier;
  • In fiecare sezon (de doua ori pe an) sa prezinti o colectie presei din Paris, care sa cuprinda cel putin 35 de tinute de zi si de seara.

Astazi, in jur de 2.000 de femei de pe intre globului poarta creatii haute couture, dintre care 60% sunt din America. Dintre acestea, doar 200 sunt clienti regulati. Pentru publicitate, casele de moda haute couture apeleaza si la un sistem de inchiriere a creatiilor sale.

Cu un numar atat de mic de cumparatori, Haute Couture pare mai mult un moft al caselor de moda, insa un moft care le asigura prestigiul si le situeaza intr-o zona exclusivista.

Giambattista Valli - haute couture
Giambattista Valli – haute couture
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s