Despre pilonul II sau pensia privata obligatorie

Dupa un monolog de o jumatate de ora la sfarsitul caruia mi-am dat seama ca cel din fata mea este efectiv vorbitor de alta limba decat cea romana si ca oricat as insista sa-l lamuresc nu reusesc sa-l fac sa inteleaga ce i se intampla (si nu, nu incercam sa ii promovez ceva), simt nevoia sa subliniez doua – trei idei despre ceea ce poarta denumirea de Pilonul II de pensii sau pensiile private obligatorii. Asta pentru ca este despre noi si viitorul nostru si trebuie sa ne pese, desi, cu totii speram sa nu ajungem sa ne bazam pe asta.

Tabel-Pilon-II

In 2007, anul aderarii la UE, statul roman, constient de fenomenul imbatranirii populatiei si de neputinta lui in viitor de  a face fata unui numar mare de pensionari, dar si ca urmare a  alinierii la normele europene, a decis ca o parte din contributia angajatilor la CAS sa fie directionata catre un sistem de pensii administrat privat.

Daca pana in septembrie 2007 cele 10,5 procente din salariul brut al unui angajat cu varsta de pana in 35 de ani reprezentau integral contributia la asigurarile sociale, ca urmare  a aplicarii legii 411/2004 (legea care reglementeaza sistemul pensiilor administrate privat in Romania), 2% din cei 10,5% au inceput sa fie directionati catre administratori privati. Acest lucru nu presupune obligatii financiare suplimentare din partea angajatului.

In prezent contributia este de 4%, urmand ca pana in 2016 sa ajunga la 6%. Contributia este obligatorie pentru toti angajatii pana in 35 de ani si facultativa pentru cei cu varsta cuprinsa intre 35-45 de ani. Salariatul care nu adera prin semnarea unui act de aderare in primele 4 luni de la angajare la unul dintre cele 9 fonduri de pensii administrate privat, va fi distribuit  sau alipit aleatoriu unui fond de pensii. Daca va dori sa se transfere de la un fond la altul, o poate face oricand.

Nu se poate renunta la contribuitie, ea se face atata timp cat persoana este angajata, in posesia banilor urmand sa se intre doar la varsta legala de pensioare.

Daca angajatul isi pierde locul de munca, contributia este stopata, urmand sa se reia, fara vreun demers prealabil imediat ce salariatul revine in campul muncii.

Daca intervine decesul participantului la un fond de pensii privat, mostenitorii legali ai acestuia, in urma dezbaterii de  mostenire, intra in posesia banilor.

Mai multe detalii se pot afla de pe site-ul CSSPP – Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private – comisie careia ii revine printre altele, rolul de a supraveghea si monitoriza fiecare fond de pensii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.